Natknelam sie wlasnie na starego guardiana i przypomnialo mi sie, ze jest w nim przepis godny polecenia i przyrzadzenia (oraz uwiecznienia na blogu); na jagniecine z grilla. W oryginalnej wersji sa to szaszlyczki na grilla, ale mozna z powodzeniem przysmazyc je na patelni, jesli jest np zima i sniezyca za oknem, a ma sie ochote na pyszne danko.
Zeby przyrzadzic Lamb kofte with jogurt sauce bedziemy potrzebowac:
-1 mala cebule, poszatkowana
-1 zabek czosnku, wycisniety
-1 czubata lyzke suszonej miety
-swieze listki miety (10 lub wiecej)
-1/2 lyzki mielonego kminku
-duza szczypte cynamonu
-650 g jagnieciny, mielonej
-4 czubate lyzki natki pietruszki
-90 g srodka z chleba, pokruszonego (mysle, ze mozna zastapic to bulka tarta, jesli sie takowe cudo posiada...)
-3 czubate ;-) lyzki oliwy
-sol, swiezo mielony czarny pieprz
A na sos:
-100 ml jogurtu naturalnego
-100g miekkiego sera koziego
-12 lub wiecej listkow miety
-duza szczypta soli
I chleb pitta.
Przyrzadzenie banalne: wszystkie skladniki mieszamy rekami. Odstawiamy na 1/2 godziny do lodowki, zeby sie smaki przezarly (czy okreslenie "przezarly" jest znane tylko w mojej rodzinie? Czy wasze mamy, babcie, ciotki tez mawialy, ze skladniki musza sie przezrec? Bo jakos w jezyku pisanym bardzo kolokwialnie mi to brzmi...). Niech sie zatem skladniki/smaki przegryzaja nawzajem, a my robimy w tym czasie sos: czyli znow mieszamy wszystko, najlepiej na gladka mase.
Jak miesko bedzie juz zimne i przezarte, to albo formujemy male kulki i nadziewamy je na patyczki szaszlykowe i grillujemy, albo nie nadziewamy ich na nic tylko smazymy na malym ogniu na patelni.
Przepis wydaje mi sie o tyle fajny, ze jagniecina, ktora co poniektorym smierdzi moczem (sorki) w tym przyrzadzeniu traci swoj naturalny aromat (hi, hi) i jest calkiem smaczna!
czwartek, 18 czerwca 2009
Dobry przepis
Autor: d o 10:49
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Hmmm... no to Kochana masz juz przepis na uczte powitalną!
Mniam. Już się nie mogę doczekać :-D
Co lepsze danie przyrzadze, to moj Grzesiek mawia: "no to czyms takim moglibysmy Berkasiukow ugoscic!"
:-)
Prześlij komentarz