czwartek, 17 maja 2012

shepherd's pie

Jedna z mam przeze mnie wywiadowanych podzielila sie jakze prosta i trafna uwaga, by nie krytykowac angielskiej kuchni uprzednio nie sprobowawszy jej tradycyjnych potraw. Do najwiekszych krytykow angielskiej kuchni nie naleze, ale rzeczywiscie, malo wiem o "ichniejszej" kuchni i postanowilam to dzis zmienic i ugotowac jedno z tradycyjnie angielskich dan. Sherperd's Pie - mieso mielone wolowe, w sosie, z marchewkami, przykryte ziemniakami puree i zapieczone w piekarniku. Jak to smakuje? To przeciez nasze sznycle z ziemniakami gniecionymi. Smak znany z czasow przedszkolnych. Tylko inaczej podany i nazwany. I chyba jest to wersja prostsza, dla leniwej mamy, bo kotletow sie nie robi wcale, nie smazy, a zapieka cale mieso w piekarniku. Latwe, szybkie danie.

Współtwórcy